Boglige spor i 9. klasse

I 9. klasse skal du vælge mellem fire forskellige spor. Det er et ekstra fag, som du har to timer om ugen.

9. klasse på Glamsdalens Idrætsefterskole

9 Cambridge
Er for dig, der virkelig elsker engelsk! Du har i forvejen et rimeligt niveau og vil gerne have et internationalt anerkendt bevis på, at du mestrer sproget. Vi lægger stor vægt på, at du lærer at udtrykke dig klart og præcist, så du både kan tale og skrive på et højt niveau. Derfor taler vi udelukkende engelsk i timerne, også i grammatikundervisningen.

Vil du gerne udvide dit ordforråd markant og arbejde intensivt med at kommunikere på engelsk, så er 9 Cambridge noget for dig. Året slutter med to eksamener: Både folkeskolens 9. klasses afgangsprøve og en Cambridge-eksamen.

9 Science
Bliver du nysgerrig, når vi siger naturvidenskab? Så kom og leg med på 9 Science. Her får du både kortere og længere forløb med titler som ‘Hvad kan du som motor?’ og ‘Kan det køre, sejle eller flyve?’ Arbejdsformen kender du fra tv-programmer som fx ”Store Nørd” eller ”Mythbusters”. Videnskab skal være sjovt med praktiske forsøg og eksperimenter, og på den baggrund tilegner du dig viden om vigtige fysiske og kemiske forhold, både i naturen og teknikken.

I løbet af året bliver du klog på, hvorfor vores forsøg virker eller ikke virker, og du får de grundlæggende fysiske og kemiske begreber og sammenhænge på plads.

Sidst på året laver du et scienceprojekt, og her giver vi dig en udtalelse, der bliver vedlagt dit eksamensbevis.

9 Samfund
Kan du ikke gå forbi dagens nyheder, og er du optaget af, hvad der sker i verden omkring dig, så er 9 Samfund noget for dig. Linjen er oplagt, hvis du overvejer en samfundsfaglig retning på din ungdomsuddannelse eller bare gerne vil vide mere om både det globale og det helt nære perspektiv.

Vi arbejder med temaer som fx:
Hvorfor ser vores samfund ud, som det gør og hvad er din holdning til det? Hvad vil det sige, at vi lever i et demokrati, og andre lever i et diktatur? Hvilken magt har FN og EU, og er det Lars Løkke, der bestemmer den politiske dagsorden i Danmark? Hvorfor får vi SU, og hvad sker der egentlig, hvis den bliver fjernet? Hvad er er velfærdssamfundet, og hvor er det på vej hen? Hvorfor har de dødsstraf i USA, når vi ikke har det i Danmark – og omvendt?

Din nye viden kommer ikke uden en indsats, så vær klar til at gå om bord i både læsestof og afleveringer. Sidst på året laver du et samfundsprojekt, og her giver vi dig en udtalelse, der bliver vedlagt dit eksamensbevis.

9.klasse-moduler1-1000x400

9 Krop & sundhed
Vil du gerne blive klogere på din egen krop og vide, hvad der sker med kroppen, når du løber en tur, spiser usundt, er stresset eller styrketræner? Vil du generelt gerne ‘nørde’ kroppen, sundhed og træning. Så er 9 Krop og Sundhed noget for dig.

Vi beskæftiger os med kroppens opbygning i forhold til led, muskler, blodbaner, hjerte og lunger. Vi afprøver, hvad der sker, når man laver styrke- og kredsløbstræning. Vi tester kroppens fysiske udholdenhed, og hvordan denne kan øges. Vi arbejder med kost og kostens betydning for kroppen. Vi har kroppen og sundhed i fokus, og nogle af de spørgsmål der stilles, kunne være hvilke madvarer, der indeholder protein, hvad får dit blodsukker til at stige, og hvad gør søvnmangel ved din koncentration?

Undervisningen vil veksle mellem tavleundervisning, gruppearbejde og projektarbejde og vil både have teoretisk og praktisk indhold. Faget vil indeholde et stort sundhedsprojekt, hvor du vil få en udtalelse, som bliver vedlagt dit eksamensbevis.