Du bliver en dårligere gamer, hvis du dropper træningen

Når du gamer, skal du kunne reagere hurtigt, træffe strategiske og taktiske beslutninger på et splitsekund og holde koncentrationen i lang tid ad gangen. Det stiller krav til din hjerne. Og det er vigtigt at træne kroppen for at holde hjernen skarp, mener underviser i e-sport.

Artikel af Søren Plovgaard sp@fyens.dk

Link til artiklen: https://www.e-pages.dk/lokalavisenassens/544/article/1127748/39/1/render/?token=00dade5ec61878c67de55179933b783e

Glamsbjerg: Den seneste skolebørnsundersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at knap hver tredje 15-årige dreng spiller computer mindst fire timer hver dag og mere end hver tredje gør det i weekenderne.

Samtidig viser undersøgelsen, at det kun er få af de 15-årige drenge, der bevæger sig en time om dagen, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Ifølge underviser i e-sport kræver det ikke blot en masse timer foran skærmen at blive en god gamer men i høj grad også, at man får dyrket motion.

– Når man bevæger sig, så fungerer ens hoved bedre, og det får også ens øje-hånd-koordination til at fungere bedre. I det hele taget bliver man mere udholdende og ens mentale overskud bliver større, forklarer Morten Kruse, der underviser i e-sport på Glamsdalens Idrætsefterskole, hvor man har haft en e-sportslinje siden 2017.

Morten Kruse henviser til, at der er lavet studier, som viser, at hvis man er i god fysisk form, så fungerer ens hjerne bedre i længere tid.

– Det styrker ens reaktionsevne og koncentration. Og det er særligt vigtigt i e-sportsverdenen, hvor man skal være i gang i lang tid ad gangen. Der kommer ens hjerne hurtigt på overarbejde, og derfor er det så vigtigt med den fysiske træning også, forklarer Morten Kruse.

På Glamsdalens Idrætsefterskole lægger man vægt på, at det ikke er en linje i computerspil, men derimod i e-sport, hvilket involverer fysisk og mental træning, ligesom man gør på de professionelle e-sportshold som fx Astralis, der har tidligere landsholdsmålmand Kasper Hvidt som e-sportsdirektør.

Morten Kruse fortæller, at drengene på hans e-sportshold melder tilbage, at deres gaming-performance er blevet bedre, efter de har fået mere bevægelse ind i hverdagen.

Gør computerspillet virkeligt

Det kan være en udfordring at få unge drenge væk fra skærmen, men på Morten Kruses e-sportshold spiller de ofte flag football , når der står fysisk træning på programmet.

– Flag football er populært hos drengene. Spillet øver samarbejde og kommunikation. Og så er det et taktisk spil ligesom eksempelvis Counterstrike. Udover det så bevæger man sig, og man får øvet ens øje-hånd-koordination, fordi der stilles krav til hurtighed og overblik, når man skal gribe bolden og holde øje med modstandere, fortæller Morten Kruse.

Når man ikke har adgang til en træner derhjemme, findes der også træningstilbud som eAthlete, der gennem onlinevideoer viser øvelser, som booster udøverens performance i deres spil og samtidig holder dem i god fysisk form.